Thyra Weiss, född 1998, är en stockholmsbaserad konstnär som i huvudsak sysslar med måleri, teckning och textil. Hon är utbildad på konstskolan Idun Lovén och har sedan 2017 varit verksam med utställningar på bland annat Galleri Gul, Little T8ng och Nackastrand mässan.

I Thyras konst är motiven förvridna, aningen abstrakta och omslutna av fantasivärldar. Skepnader placeras som skådespelare på en scen, intrasslade i varandras tankespiraler. Bilderna i Tinis konstiga sagor är gjorda i kollageteknik med samma böcker som hennes morfar, den tyske konstnären och författaren Peter Weiss, köpte på en marknad i Amsterdam och använde till sina kollage under 60 talet.

”Att arbeta med bilderna till Tinis konstiga sagor har varit ett sätt för mig att lära känna den morfar jag aldrig hann träffa. I ruinerna av hans processer går jag på egna stigar bland sönderklippta ark. De gamla böckernas pärmar håller sidor som nästintill faller isär. Det har klippts, skurits och rivits fritt. Från en bild saknas prästens fot och från en annan finns inget annat kvar än den vita ram som en gång omfamnat något.” -Thyra Weiss