Tinis Konstiga Sagor / Ekström & Garay

Boken Tinis Konstiga Sagor är ett beställningsverk av min tioåriga dotter Tini. Konst är vår grej. Vi har tittat på konst tillsammans från dagen då hon började hänga i en Babybjörn på min mage. Våra favoriter är konstiga konstverk och innan läggdags brukar vi försvinna in i den värld där allt är möjligt; den konceptuella konstens värld.

Jag har valt att i sagans form berätta om konstverken som lever utanför ramarna. Där den rebelliske John Latham äter upp en hel bok bara för att han hatar författaren. Där Marina Abramovic och hennes stora kärlek Ulay vandrar på kinesiska muren för att efter tre månader inse att passionen dog på vägen. Där Joseph Beuys låser in sig på ett galleri med en vild prärievarg och där Pietro Manzoni bajsar i en konservburk för att trotsa sin stränga far.

Jag som har skrivit Tinis Konstiga Sagor är ett författarbarn som växte upp i ett konstnärligt hem omringad av litteratur, musik och konst. Jag har bott och verkat i Paris, London, Budapest och Stockholm, talar sex språk och har en bakgrund som pianist, gallerist och curator. Jag startade Dorothea Art Initiatives – en plattform som lyfter unga talanger inom kulturvärlden och Thyra Weiss som har gjort illustrationerna i boken är en av dom.

Som passionerad konstälskare och praktisk mor strävar jag efter att ta ner konsten från de höga piedestalerna och placera den på marken bland blommor, lera och grus för det är där dom finns; dom fördomsfria och nyfikna barnen som boken vänder sig till.

Man kan lära sig mycket genom konsten och på många olika sätt. Det finns redan en mängd barnböcker där man kan läsa om konstnärens teknik, perspektiv, färger och motiv. I den här boken uppmanas man inte att härma konstnärer, i den här boken får man kunskap, mod och inspiration till att bli en livskonstnär.

Tillbaka till Tinis beställningsverk. Tini önskade sig alla våra godnattsagor samlade i en och samma bok som hon kunde ta med till skolan och visa upp för sina kompisar. Resultatet blev dessa tolv sagor baserade på tjugo konstverk som alla har en sak gemensamt; dom går inte att hänga upp på väggen. Efter varje saga finns en faktaruta med information om konstverket och konstnären. Boken riktar sig till barn i åldern 7 till 12 och är givande även för vuxna som högläsningsbok.